Appartementsrecht bij de aankoop van een appartement

Het kopen van een appartement is een grote stap. Voor veel starters op de woningmarkt is een appartement ideaal. Maar bij de aankoop van een appartement komt er veel op u af. Zeker wanneer u en uw partner voor het eerst een huis kopen. Van Lenning Notariaat is er om u hierbij te adviseren en verder te helpen.

Gemaakte afspraken vastleggen

Wanneer u het droomappartement eenmaal gevonden heeft en u bent het met de verkoper eens geworden, dan schrijft de wet voor dat u die overeenkomst schriftelijk vastlegt. De mondelinge afspraken die u gemaakt heeft gelden niet officieel. Waarna wij als notaris het koopcontract van u opstellen

Appartementsrecht en de splitsingsakte

Als u een appartement koopt, koopt u een deel van het gebouw. U heeft dan zoals dat heet een appartementsrecht. Bij de koop van een appartement krijgt u daarom te maken met een splitsingsreglement en splitsingsakte. Hierin staat onder meer hoe het appartementencomplex is ingedeeld en wat de regels voor de Vereniging van Eigenaren zijn.

Vereniging van Eigenaren

Samen met de andere bewoners zit u verplicht in de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die zorgt onder meer voor de opstalverzekering en onderhoud van het complex en reserveert daar geld voor. Als eigenaar van het appartement betaalt u servicekosten om het onderhoud te bekostigen.

Officieel eigenaar van het appartement worden

Wanneer de koopovereenkomst is getekend, de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken is het appartement nog niet automatisch uw eigendom. Het appartement moet namelijk nog officieel worden overgedragen. Voor de officiële overdracht van het appartement moet u naar de notaris. Normaal gesproken bepaalt de koper van een appartement bij welke notaris de overdracht moet plaatsvinden, aangezien de koper veelal ook de kosten van de notaris betaalt. Dit noemen wij kosten koper.

Leveringsakte voor het appartement

Bij de overdracht van het appartement tekenen de verkoper, de notaris en uzelf de leveringsakte waarin onder meer de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst staan. Daarna zal de notaris er voor zorgen dat de akte wordt ingeschreven bij het Kadaster en dan bent u officieel eigenaar van het appartement.

Samen een appartement kopen

Als u samen met uw partner een appartement koopt moet u ook samen goede afspraken maken. Die afspraken kunt u vastleggen in een samenlevingscontract en in een testament. Een samenlevingscontract bevat de afspraken die u maakt voor uw leven samen, het testament is een regeling bij overlijden. Een goed testament zorgt er in veel gevallen voor dat uw partner geen erfbelasting hoeft te betalen bij uw overlijden. Van Lenning Notariaat kan u adviseren over uw samenlevingscontract en testament. Ook voor het opmaken van deze stukken bent u dus bij Van Lenning Notariaat aan het goede adres.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.