Wat komt er allemaal kijken bij het starten van een onderneming

Als ondernemer krijgt u te maken met allerlei regelingen. De keuzes die u als ondernemer maakt, zoals de rechtsvorm van de onderneming en de financiering ervan, hebben bepaalde (fiscale) gevolgen. Zorg er daarom voor dat u als ondernemer op de hoogte bent van uw (fiscale) rechten en verplichtingen.

Rechtsvorm kiezen

Voordat u van start gaat, beslist u in welke vorm u uw onderneming gaat besturen: alleen of samen met anderen. De vorm die u kiest heet rechtsvorm. De rechtsvorm is niet alleen van belang voor de aansprakelijkheid, maar is ook van invloed op uw belastingverplichtingen. Feitelijk kiest u dus of u een BV opricht, een vof, een vereniging of een stichting.

Mate van aansprakelijkheid

Er zijn belangrijke verschillen tussen een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) en een onderneming die door  uzelf (persoonlijk), of eventueel samen met anderen (bijvoorbeeld een vof), wordt gedreven. Veel van die verschillen hebben te maken met aansprakelijkheid. Als u de onderneming zelf of met anderen bestuurt, bent u namelijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Bij een rechtspersoon bent u in principe niet zelf verantwoordelijk maar is de rechtspersoon aansprakelijk.

Goed advies van de notaris

De keuze voor een bepaalde rechtsvorm kan belangrijke gevolgen hebben. Als startende ondernemer zal u die keuze moeten maken. Deskundige begeleiding hierbij is zeker een goede keus. Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. Van Lenning Notariaat helpt u graag verder!